En heldag om skolans digitalisering på konferens Skolutveckling Gotland 2018

Fokus för årets konferens Skolutveckling Gotland var skolans digitalisering. Konferensen hölls den 20 september och jag hade det stora nöjet att vara där och utbyta erfarenheter, och föreläsa om digitalt stöd för undervisning och undervisningsrelaterat arbete. Det blev också en dragning om den nationella handlingsplanen för skolans digitalisering för öns skolledare. Här finns presentationer och länkar till material från dagen.

FÖRELÄSNING OCH WORKSHOP: ARBETSFORMER OCH LEDARSKAP I EN DIGITALISERAD SKOLA

Ur programmet: Workshopen handlar om hur olika typer av digitalt stöd kan underlätta för den undervisande läraren och eleverna, med allt ifrån enkla digitala verktyg (med tips!), kursplattformar, administrativ avlastning och möjlighet till nya arbetssätt. Hur arbetar man med digitala resurser utifrån vetenskaplig grund? Även lärarens ledarskap i det digitaliserade klassrummet diskuteras. Hur kan man arbeta och använda det digitala stödet för att undvika distraktion, och förstärka sitt ledarskap i klassrummet? Workshopen avslutas med en presentation av arbetet med den nationella handlingsplanen för skolans digitalisering, med inbjudan till deltagande i de digitala samverkansytor som har tagits fram för en bred samverkan inom svenskt skolväsende.

Digital stöd i skolan
Arbete på vetenskaplig grund
Nya arbetssätt
Lärarens ledarskap i en digitaliserad skola

Förmiddagens föreläsning

Video: En introduktion till blended learning

FÖRELÄSNING: EN NATIONELL PLAN FÖR SKOLAN DIGITALISERING – I BRED SAMVERKAN!

Ur programmet: I denna föreläsning får du veta mer om arbetet med den nationella handlingsplanen för skolans digitalisering. SKL har en överenskommelse med regeringen att tillsammans med Skolverket och i bred samverkan med skolsverige, ta fram en handlingsplan utifrån den digitaliseringsstrategi som antogs förra hösten. Ett område som behandlas särskilt under passet är digital kompetens för alla i skolväsendet. Deltagarna kommer att vara delaktiga i diskussion kring effektkedjor, identifiera aktiviteter och resurser som krävs för utvecklingen inom vald verksamhet, och därmed bidra till handlingsplansarbetet.

En handlingsplan för skolans digitalisering

Eftermiddagens föreläsning

EN GIVANDE DAG

Som vanligt är det samtalen med alla kloka lärare, skolledare och föreläsare som jag tar med mig hem. Stort tack för bra arrangemang, fantastiska elever hjälpte till med det praktiska och vi klarade strömavbrotten! Hela dagens program finns här: Skolutveckling Gotland 2018 . Läs mer här: 800 lärare kompetensutvecklas för att möta digitaliseringsutmaningar i skolan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

Upp ↑

%d bloggare gillar detta: